Ishrana je ključ rješenja kod djece koja imaju zatvor

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

stomakSvako otežano izbacivanje stolice nije prava opstipacija. Kod djece se rijetko srijeće prava opstipacija koja je  praćena izuzetno bolnom defekacijom (stručni naziv za izbacivanje stolice) koja se dešava rijetko – sa razmacima dužim od deset dana. Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog crijeva koje je uzrokovano lošim „prehrambenim“ navikama.

Glavni uzroci su jednolična ishrana siromašna svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koja se jedu kašikom, ali je zato bogata „fast food konceptom“, grickalicama, slatkišima i bijelim hljebom i nedovoljnim unosom tečnosti.

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane – nema zatvora.

Prvi korak je da dijete uobroči – tri glavna obroka uz dvije voćne užine je pravi ritam obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan i jak, recimo sir i jaja uz integralne žitarice i jogurt. Ručak po mogućnosti neka bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća začinjenu maslinovim uljem.Večera je lagana ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili cijeđeno voće. Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

Treba izbjegavati kravlje mlijeko u većim količinama (jogurt je bolji izbor), čokoladno mlijeko, bijelo brašno i prozvode od njega, čokoladu i čokoladne slatkiše, klasične grickalice. Bez konsultacije sa pedijatrom treba izbjegavati brojne  ljekove za opstipaciju.

Da bi se spriječio zatvor najbolje je konzumirati žitarice. One sadrže pored ostalih korisnih sastojaka,  i vlakna koja direktno stimulišu rad crijeva i eliminaciju stolice. Od sokova se preporučuju prirodni sokovi od kruške i pomorandže u vrijeme užine.

Bijela kafa je tradicionalni  „lijek“ za zatvor koji se primjenivao kod starije djece. Može se probati, ali ne i ko beba. Ipak pimat treba dati izbalansiranoj ishrani.

Jedan od glavnih mehanizama nastanka zatvora je izvlačenje vode iz crijevnog sadržaja, pa se stolica „zgusne“ i postane tvrda. Ako se uzima dosta vode, onda će i više vode ostati u stolici, pa će ona biti mekša i lakša za izbacivanje.

O ovoj temi možete pisati i na forumu portala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *