Pripreme za novogodišnju svečanu večeru

Elegant  holiday table setting with red ribboned giftZa razliku od tihog Božića, Nova godina daje sebi oduška bukom, pjesmom i plesom, odbacivanjem prošlog i svega lošeg – bacanjem simboličnih konfeta. Kao da se tako, kao što su vračevi radili  u davnini sa zlim dusima, nastoji otjerati zlo i prizvati jedna lijepa radosna godina.

Izlazi se napolje u velikim društvima, ili se velika društva okupljaju kod prijatelja, a poslije ponoći krene se čestitari redom. Tada zaista nema mjesta ljutnji.

Međutim, treba se dobro pripremiti jer sve te aktivnosti otvaraju apetit. Treba obezbijediti mnogo hrane, i to raznovrsne. Svoje drage goste možete pozvati i na svečanu večeru. Najekonomičniji je, i zbog raznovrsnih ukusa tako brojnih gostiju najpoželjniji, a često i najukusniji bife-samoposluživanje.

Kako kreirati novogodišnji sto?

Kreiraćete ga, na primjer, zavisno do toga koliko vam osoba dolazi, jesu li starije ili mlađe, tinejdžeri, ili su to porodice sa djecom i sl. Nije naodmet da, nezavisno od toga kod koga je doček, s prijateljima isplanirate hranu i piće tako da svako pripremi ponešto i donese gotovo, jer će tako biti i manje suđa za pranje.

S obzirom da se tada svi pokušavaju svečano urediti, niko neće zamjeriti ako budu i sva jela hladna, ali će uistinu biti sjajno ako svoje dobrodošle goste iza ponoći iznenadite toplom omiljenom sarmom ili vinskim gulašem,  divljači ili  prije pripremljenom, a tek tada iz rerne izvađenom slanom ili slatkom vrućom savijačom, pizzettama, turskim pidama i sl.

Frižider napunite svježim raznovrsnim namirnicama za svaki slučaj, a sto svečano ukrasite svijećama, blještavim bombicama, jabukama i orasima, suvim voćem…, pa lijepo rasporedite razne grickalice, krekere, peciva od lisnatog tijesta, nareske i sireve, kanapee, raznovrsne izdašne salate od povrća, tjestenine, riže i mesa u raznim kombinacija, zatim hladna pečenja za različite ukuse, a da i ne govorimo o vrlo jednostavnim i relativno jeftinim – nije nadomet podsjetiti: često i već gotovim! – sosevima raznih boja i ukusa.

Nikako ne zaboravite tradicionalno novogodišnje prase, koje – bilo pečeno cijelo s jabukom u ustima bilo kao but – mora biti poslužen i uz tradicionalnu francusku, rusku i salate od krompira ili graška, odnosno s ukiseljenim povrćem. Naravno, prasetina kao i ostaci od dočeka uostalom, dobro će doći za obrok ili brunch kad se konačno probudite poslije naporna dočeka.

Uostalom, ako ostane puno toga, podijelite onima s kojima ste dočekali Novu godinu (ili možda i prvo januarsko jutro). Prisjetite se specijaliteta omiljenih svjetskih kuhinja, od italijanske i francuske, turske, do kineske i ljute meksičke, jer to je prilika da se proba od svega obilja pomalo.

Naravno, ne zaboravite ukoliko neki od gostiju ima posebne sklonosti, pa je recimo vegetarijanac, makrobiotičar, poklonik halal ili možda košer hrane.

Obilje jela zahtijeva, i obilje piće. Pića čak i više! Planirajte, naravno, zavisno od toga što imate a ne od toga ko će biti na dočeku. Ukoliko vam, na primjer, dolaze madi, svakako pripremite mnogo bezalkoholnih pića. Ako želite ambiciozniji doček, možete ih iznenaditi i bezalkoholnim koktelima, i hladnim i toplim, a o ponoći i bezalkoholnim odnosno voćnim “šampanjcem”. Takođe dobro rashlađenim.

Šampanjac, odnosno dobar pjenušac, obvezan je za ponoćno odbrojavanje, a za one koji ne bježe od alkohola – pozor: samo neka poslije toga ne voze! Pripremite raznovrsnih aperitiva i dižestiva, koktela, dobrih bijelih i crnih vina, piva,  vrućeg čaja, mirisnog kuvanog vina i sl.

I na kraju ne zaboravite…

Za novogodišnji party najvažnije je ipak obezbijediti leda u dovoljnim, vjerovatno ogromnim količinama, pa kockice (možda s iznenađujućim komadićima svježeg voća) možete zamrznuti u dovoljnim količinama. Nemojte sve to propustiti ni ako Novu čekate ko kuće, uz televizor. Razveselite sebe i svoje nabliže, a ako se niste još sasvim odrekli romantike, upalite i pokoju svjećicu, prskalicu ili bar otvorite prozor da vidite kakav je napolju vatromet.

Da se uoči dočeka ne biste umorili od posla, pripremu i kupovinu isplanirajte tako da poslove rasporedite po danima, pa ono što je moguće obavite ranije. Ne zaboravite u svemu tome rezervisati i vrijeme za sebe, odnosno za sopstveno uređivanje, jer i najraskošniji stol ne može sakriti umor domaćice i domaćina.

Podsjećamo da umjesto uobičajenog posuđa, posebno ako je društvo veće, možete nabaviti vrlo dostupno i neko otkačeno i ludo, prigodno plastično i papirno. Naravno, isplanirajte i gdje će ga slavljenici lako baciti, odnosno kako vam mogu pomoći spremiti prije nego odu na zasluženo spavanje.

Vodite računa o stilu uređenja, jer i sklad boja doprinosi boljem raspoloženju, a i snimkama koje ćete čuvati s tog dočeka. Naravno, ne zaboravite razmaknuti namještaj za prostor za hranu, ali i za ples i pospremite vrjednije lomljive stvari kako prvo jutro sretne nove godine ne biste započeli tugom i neočekivano velikim čišćenjem.

Izvor: Coolinarika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *