Početak dohrane – voće i povrće u ishrani odojčeta

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

dohrana1Preporučeni uzrast za početak uvođenja nemlječne hrane je 6 mjeseci, što se naročito odnosi na bebe koje su isključivo dojene, ali i na bebe koje imaju genetsku predispoziciju ka alergijama.

Najbolje je da, ako ste u mogućnosti, sami bebi pripremate hranu i to za svaki obrok svježu.

Većina beba do uzrasta od 8 mjeseci ima poteškoće pri varenju svježeg voća i povrća, zbog toga što sadrže celulozu. Bebi moramo ponuditi hranu u obliku u kom je može „obraditi“, a da  to po nju ne predstavlja opasnost.

Zato se u početku savjetuje termička obrada kao što je kuvanje, kuvanje na pari, pečenje u rerni. Dobro bi bilo ne prekuvati voće i povrće, kako bi se što više sastojaka zadržalo u najkorisnijem obliku.

Neko voće, npr.bananu, dinju, lubenicu, grožđe, nećete uopšte ni obrađivati termički ali ih nećete dati bebi kao prvo voće, a kada ih budete uvodili trebalo bi da ih u malim količinama pridodate namirnicama koje beba već jede.

Voće možete davati u vrijeme buduće prijepodnevne užine, a povrće u vrijeme budućeg ručka.Voće je takođe  zgodno za kombinovanje sa žitaricama.

Nemojte dodavati so ni šećer u bebinu hranu. Potrebe za solju su izuzetno male zbog nezrele bubrežne funkcije, a i u većini gotovih proizvoda so je već dodata. Možete dodati nekoliko kapi maslinovog ulja jer sadrži brojne korisne materije: nezasićene masne kiseline, vitamine, antioksidanse.

Preporučljivo je uvođenje novih namirnica u prijepodnevnim časovima, da bi ste tokom dana pratili kako je beba datu namirnicu prihvatila. Mogu sa javiti nadimanje, gasovi, proliv, alergije u vidu crvenila oko usana, koprivnjače.

Zato uvodite po jednu novu namirnicu na 3-5 dana. Prvog dana nek bude jedna kašičica, zatim dvije i tako do onog koliko beba želi.

Pazite da ne pretjerate sa blendanjem hrane jer se dijete vrlo teško navikava na čvrstu hranu ako je predugo jela blendanu.Već oko uzrasta 9 mjeseci treba preći na gnječenu, a zatim na sjeckanu hranu.

Što se sokova tiče, oni bebi nisu potrebni, naročito dok se ne ustali režim ishrane. Zdraviji su sveže cijeđeni sokovi, ne više od 150 ml dnevno i ne kao zamjena za voćnu užinu i vodu.

Budite strpljivi! Istraživanja pokazuju da je u prosjeku potrebno 6-10 puta ponuditi bebi novu namirnicu, da bi je ona prihvatila. Nažalost, čak 94% roditelja odustane ranije, naročito kada je povrće u pitanju.

Ne odustajte na prvu loptu, treba vremena da se beba privikne na novi ukus. Ukoliko je nešto kisjelo, nemojte ga odmah otpisati, radije mu dodajte namirnicu koja ima slatkast ukus u vidu druge vrste voća ili povrća, nikako keks, jer time nikako nećete pomoći djetetu da zavoli ono što je zdravo.

O dohrani možete i čitati i pisati na našem forumu u nekoj od velikog broja tema iz ove oblasti – DOHRANA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *