Napravite sitne kolače za praznike sa djecom

kolacici1Izrada sitnih kolača i pojam sitni kolači karakterističan je za novogodišnje i božićne praznike jer su oni  idealni da se naprave u većoj količini i za ukrašavanje. Ako se spakuju u kutije, dugo zadržavaju svježinu i prhkost pa možemo ispeći i nekoliko vrsta, a zatim uživati u domaćim kolačićima cijelo vrijeme praznika. A ima li što ljepše nego u toplini svog doma dijeliti radost pečenja kolačića i isprobavanja?!

Ukoliko do sada još niste, svakako pokušajte  ispeći sitne keksiće sa svojom djecom. Bićete oduševljeni kad vidite što sve mogu a provešćete predivno vrijeme u kreativnoj igri s njima. Izrada takvih sitnih kolača je jednostavna i niko se ne može povrijediti ali je naravno vaša asistencija i prisutnost uvijek potrebna.

Zamijesite im masu koju će onda dalje moći da modeliraju. Biće vam potrebne još i male modlice sa kojima će se rezati sitne kolače i peći ih. Za ovakve aktivnosti najbolje je klasično prhko tijesto koje može biti ili s ukusom vanile ili uz dodatak kakaa, čokolade. Možete takođe u masu umiješati i mljevene orahe, kokos ili nešto slično.

Pripremite se u startu da će brašna biti svuda ali to je cijena dječjeg zadovoljstva.  Zbog toga će vam biti potrebne male kecelje ili im jednostavno obucite stare košulje koje vam više ne trebaju. Možete i od većih plastičnih kesica izrezati i napravite male kecelje kako se ne bi baš ‘sredili’ od glave do pete. Klinci će biti ponosni sami na sebe što im dajete tako veliku odgovornost da sami naprave kolačiće, a i oduševljeni kad shvate da je to što su napravili zaista i jestivo i fino. A uz sve to će se zabaviti.

Dobro je znati:

•         Prhko tijesto ćete najlakše umijesiti ako margarin ili puter izvadite iz frižidera najmanje 30 minuta prije nego što počnete da pravite kolače.

•         Kada pripremite sve sastojke u posudi, posao miješanja sebi olakšajte mikserom sa spiralama i miksajte sve dok smjesa ne prestane da bude brašnjava. Tek tada dovršite miješenje rukom. Puno lakše i puno brže .

•         Sa tijestom ćete lakše rukovati ako ga prije obrade pustite da odmori u frižideru najmanje 30 min. Umijesite dakle kuglu, obmotajte je prozirnom folijom i stavite u frižider. Tako će se malo očvrsnuti margarin i puter u tijestu i neće biti toliko ljepljivo.

•         Od praška za pecivo prhki kolači rastu u , a od sode bikarbone se šire! Imajte to na umu kako vam se kolačići uslijed previše sode bikarbone ne bi ‘razišli’ u rerni.

•         Za pečenje kolačića uvijek koristite papir za pečenje jer je tako puno jednostavnije i praktičnije – možete ispeći više ‘tura’ kolačića bez pranja pleha između toga, a i možete na papir za pečenje pripremiti kolačiće pa ih onda samo sa papirom prebaciti u pleh bez čekanja da se ohladi.

•         Pri slaganju kolačića na pleh pečenje uvijek ostavite dosta mjesta između njih  kako bi se po potrebi mogli širiti. Sitni kolači se ionako kratko peku pa ćete sve stići ispeći i u nekoliko navrata.

•         Vodite računa o vremenu pečenja naznačenom u receptu, jer svaki recept je drugačiji, a za ovakve kolačiće je bitna dužina pečenja kako ne bi bili pretvrdi ili premekani. Isto tako, dobro je znati da se kolačići ukoliko ih nakon vađenja iz rerne ostavite u plehu, još nekoliko minuta peku od same vrućine pleha.

•         Velika većina prhkih kolačića nakon pečenja nekoliko minuta bude u sredini mekana. Dobro je u tom periodu ostaviti kolačiće na plehu ili papiru za pečenje dok se ne stvdnu, a tek onda ih vaditi i slagati u kutije.

Pohranjivanje i zamrzavanje

•         Sitni prhki kolači, čajna peciva i sl. najbolje je čuvati u metalnim ili plastičnim kutijama s poklopcima jer tako najduže čuvaju svježinu. Naročito je to bitno za medenjake npr. jer je njima potrebno duže vrijeme kako bi omekšali i postali ukusni.

•         Sitni kolači se mogu vrlo uspješno i zamrznuti. U zamrzivaču (naravno u kutijama s poklopcem) mogu stajati i do 6 mjeseci, a odmrzavaju se na sobnoj temperaturi.

Dakle, zasučite rukave, sve slabe živce i brige zatvorite u neku ladicu, osmjeh na lice i na posao!

Izvor: http://recipeci.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *