Priganice, one prave

Recept specijalne saradnice – mame Kristine 

2013-12-01 19.35.06Volite li PRAVE priganice – okruglem meke, mirisne, ne puno masne, idealno nadušene … Napraviti priganice i nije  neka filozofija, vjerovatno mnogi misle, ali meni je bilo sve dok nijesam isprobala ovaj recept.

Sastojci:

– 500 g mekog pšeničnog brašna;
– kasičica soli;
– kasičica šećera;
– kocka svježeg kvaca ili tri kašičice suvog;
– malo mlijeka (1 dl);
– 1 dl tečnog jogurta;
– tople vode;
– ulje za prženje.

Priprema: Rastopiti kvasac u toplo mlijeko sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Brašno sjediniti sa ostalim sastojcima, i dodatu mu podignuti kvasac. Tople vode dodavati po potrebi, dok ne dobijete glatku, ni rijetku ni gustu smjesu, prije svega mekanu, elastičnu, koju treba da vadite kašikom da biste pržili priganice.

Pokrijte tijesto i ostavite pola sata na toplom mjestu. Isti postupak ponovite još jednom i kada ponovo naraste tijesto, priganice su spremne za prženje.

Zagrijte malo veču količinu ulja u dubljoj šerpi (oko dva-tri prsta od dna da bude), ali nemojte da ulje bude pregrijano jer će se spoljašnjost odmah ispržiti, a unutrašnost ostati živa (što se meni često dešavalo). Nauljite kašiku, vadite tijesto i spuštajte u vruće ulje. Priganice će se same okretati, kada dobiju zlatno žutu boju, a možete im i vi pomoći malo. Izvadite ih prvo na ubrus da pokupi višak masnoće, pa u zdjelu.

A onda kako ko volim sa sirom, sa medom, sa šećerom, sa džemom,sa kremom, sve kombinacije su idelane… Možete na primjer, ako neko voli i heljdino brašno, umjesto 500 gr  mekog pšeničnog staviti 400 i dodati još 100 heljdinog.  I ta kombinacija je odlična.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *