Problemi sa hranom

bebanecedajedePitanje od Bojane:

Jako sam zabrinuta. Moj sin ima 16 mjesci, visok je cca 90cm, ima 14kg. Međutim, jako loše jede, ništa neće da jede osim čokolina, keksa u mlijeku, supu, ponekad voće, pudinge, smoki i grize koricu hljeba. Pije tekućine dovoljno.

Odbija nove ukuse da proba, i ovo što jede, muka je dok počne sa jelom, pljuje, brani se… To traje već mjesecima. Mlijeko nikako neće da pije, pa mu dajemo jogurt, to ponekad prihvati.

Da li je to samo neka faza, i da li postoji nesto što mu mogu davati za otvaranje apetita, kako da ga nagovorim da pojede još nešto osim navedenog? Ranije je jeo spanać, brokoli, tikvice, a sad neće ni da pogleda. Molim vas za savjet.

Odgovor od dr Vjere Janković, PZU Doktorica Mica:

Vaše dijete je što se tiče rasta napredno, za taj uzrast je predviđena visina 85cm. Kilograma ima tačno kako treba za njegovu visinu. Dakle nije problem u pravom gubitku apetita ili nekoj bolesti koja bi ga usporavala. Djeca do godine dana uglavnom jedu sve, da bi poslije tog perioda, kada prohodaju, sfera interesovanja bila proširena na ostatak svijeta.

Tako da im hrana više nije centar svijeta. Isprobavaju nove ukuse i izgrađuju svoj ukus. Ali, oni su isuviše mali da bi diktirali šta će da jedu i šta je zdravo. Vi ste ti koji treba da nametnu pravila. Mora da se zna red i nemojte popuštati i davati (ili uopšte kupovati kojekakve gluposti). Drugim riječima (izvinite na direktnosti) problem je u Vama, a ne u njemu. Nemojte biti slabi i popustljivi. Dijete vam je zdravo, samo red mora da se zna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *