Kuvajte sa djecom, podstičite ih da vam pomognu

kuvanjedjecaDani kada djeca na idu u školu i imaju viška slobodnog vremena mogu biti blagoslov ili prokletstvo, a kakav će ishod imati najčešće zavisi upravo od  roditelja. Iskoristite dodatno vrijeme koje imate sa njima i podstaknite ih da vam pomognu u kuhinji prilikom spremanja obroka. Iznenadićete se koliko su djeca zapravo voljna da eksperimentišu u kuhinji.

Pedijatri kažu da su djeca koja sama sebi spremaju hranu, otvorenija za isprobavanje novih ukusa i zdravije ishrane. Evo nekih predloga kako da uključite djecu u aktivnosti u kuhinji, u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Vrtićki uzrastDjeca ovog uzrasta žele da budu starija, ali njihove motorne vještine se i dalje razvijaju. Sigurne aktivnosti kao što su pranje povrća, cjepkanje lista salate, miješanje bjelanaca ili gnječenje tijesta su najprikladnije za ovaj uzrast.

Neka vaše dijete izgnječi krompir nakon što se ohladi ili nafiluje palačinke džemom ili eurokremom.

Uzrast od pet do sedam godina – Odgovarajući zadaci uključuju odvajanje bjelanaca, rendanje sira i ljuštenje i sjeckanje mekanog voća sa dječijim nožem. Ova starosna grupa takođe može da mjeri sastojke i postavlja sto.

Možete da dopustite djetetu da proba da napravi mini kiš. Neka vam pomogne u pravljenju kore, neka umuti jaja i mlijeko i doda povrće.

Uzrast od osam do 12 godina – Deca ovog “predtinejdžerskog” uzrasta su sposobna da mjere temperaturu mesa i upravljaju tajmerima, a uz vaš nadzor mogu i da sjeckaju hranu i griju je u mikrotalasnoj rerni.

Dozvolite djetetu da napravi svoju užinu poput sendviča ili salate, a možda čak i da podgrijeje supu.

Trinaest godina i stariji – Kada zađu u tinejdžerske godine, djeca su spremna da postanu glavni kuvari. Sa sposobnošću da množe i dijele, mogu da prilagode recepte porodičnim potrebama. Pravljenje menija i kupovina namirnica su takođe nešto za šta su sposobni. Mogu čak i da smišljaju svoje recepte.

Dopustite tinejdžeru da isprži meso ili skuva pirinač. Spremajući hranu, naučiće da vodi računa i o higijeni.

Izvor: Superzena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *