Doručak za školarca

dorucakskolarac

Photo: Lino.eu

PIŠE: Valerija Rodek, dipl. pedagog

Doručak je neobično važan obrok za svakoga od nas, a oko doručka školskog djeteta potrebno je voditi posebnu pažnju. Doručak je važan jer omogućava djetetovom organizmu prikupljanje dovoljne količine energije za psiho-fizičke aktivnosti u školi.

Pored nesmetanog rasta i razvoja djetetovog organizma, doručak obezbjeđuje i akumuliranje energije koja je potrebna za optimalno funkcionisanje i udovoljavanje svim zahtjevima koji očekuju dijete u školi.

Da bi dijete imalo dovoljno energije za fizičko i psihičko funkcionisanje, za koncentraciju, mišljenje, pamćenje i učenje, doručak mora da sadrži osnovne grupe namirnica koje će njegov organizam snabdjeti  važnim i neophodnim hranjivim sastojcima.

Pri izboru namirnica prednost treba dati hljebu i proizvodima od žitarica, pahuljicama, muslima i slično, prerađevinama od ribe i  piletine,  sezonskom i sušenom voću, i mlijeku i mliječnim proizvodima.

Za doručak treba obezbijediti i dovoljnu količinu napitaka, na primjer negaziranu mineralnu vodu, svježe i nezašećerene voćne sokove, i voćne i biljne čajeve.

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da školsko dijete obavezno svakodnevno doručkuje, i da za to ima dovoljno vremena.

Zbog toga bi roditelji koji u žurbi i s nogu ujutro popiju samo šoljicu kafe, u interesu djeteta, ali i sopstvenog zdravlja, trebalo odmah da promijene svoje navike. Da bi dijete uvidjelo važnost doručka poželjno je da se, kad god je to moguće i barem neradnim danom, ujutro okupi i doručkuje cijela porodica.

U formiranju navike redovnog svakodnevnog doručkovanja najvažnija je uloga roditelja kao uzora djetetu.

Osim sopstvenim primjerom, roditelji mogu i na mnoge druge načine kod djeteta formirati pozitivnu naviku doručkovanja i postići da dijete s radošću ustane i na miru pojede obrok, čak i onda kada je samo kod kuće. Dijete sigurno ujutro neće “zaboraviti” ranije da ustane i doručkuje ako je, u skladu sa svojim uzrastom, učestvovalo u odlučivanju, nabavci, pripremanju ili serviranju doručka.

Kako je poznato da djeca “jedu očima“ na doručak ih možemo motivisati i lijepo dekorisanim stolom, šarenim papirnatim ubrusima, tanjirima i šoljicama s likovima iz bajki ili crtanih. Pošto djeca vole promjene, što češće mijenjajte jelovnik za doručak.

Ideje za jutarnji jelovnik po mjeri svakog školarca

Uobičajenu hranu povremeno servirajte na drugačiji, maštovitiji način i sa zanimljivim i zdravim dodacima, komadićima svježeg ili sušenog voća, čokoladnim mrvicama, sjeckanim orašastim plodovima, sjemenkama i slično.

Djecu obradujte žitaricama s različitim ukusima, kojima možete dodati rendanu čokoladu, orahe, bademe, svježe ili sušeno voće.

Dijete će s radošću pojesti omlet od jaja posložen na listovima zelene salate ukrašen komadima paradajza ili stavljen između dva parčeta hljeba, poput sendviča.

Sir ili jogurt biće mnogo poželjniji ako ih zasladite medom i obogatite komadićima svježeg ili sušenog voća, a jabuka ili pomorandža, kao i ostalo voće, prije će se pojesti u komadima nego cijele. Sir se može servirati i sa sirovim sezonskim povrćem izrezanim na štapiće ili kao namaz s različitim dodacima.

Djeca vole i namirnice koje zvučno hrskaju, pa će ujutro rado navaliti na hrskave pahuljice od žitarica.

Interes za neko jelo možete probuditi i tako da ga dijete imenuje nekim maštovitim imenom. Djeca će se naročito obradovati doručak serviran kao u hotelu pa za promjenu ponekada uvedite švedski sto.

Na neobičan način servirajte i jela koja dijete inače ne voli ili ih još nikad nije probalo. Jednom sedmično pripremite i doručak iznenađenja i djetetu servirajte puding od riže ili krupice i shake od mlijeka, meda i voća.

Dijete će obradovati i jela koja za doručak jedu njegovi vršnjaci širom svijeta, pogotovo ako je informacije i recepte samo pronašlo na internetu.

Izvor: www.lino.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *