Gazirana pića utiču i na psihu

gaziranoRedovno ispijanje gaziranih pića izaziva hiperaktivnost i mijenja proteine u mozgu, utvrdila je studija australijskog Univerziteta Macquarie. Naučnici kažu da su ustanovili da gazirani sokovi mijenjaju mozak na sličan način kao kod Alchajmerove bolesti i karcinoma.

Više od 300 proteina promijenilo se u mozgu životinja koje su pile zaslađenu gaziranu vodu, dok promjena nije bilo kod onih koje su pile običnu vodu. Gazirana pića tako ne djeluju samo na fizičko zdravlje, već utiču i na psihu.

„Dugotrajno konzumiranje gaziranih pića umjesto vode može promijeniti hemijske procese u mozgu, ali i ponašanje. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući zato što sve više ljudi gaziranim pićima nadoknađuje dnevni unos kalorija“, navela je vođa istraživanja Jane Franklin.

Ranija istraživanja potvrdila su da gazirana pića povećavaju rizik od srčanog udara, dijabetesa, gojaznosti, raka gušterače i prostate i problema s kostima i mišićima.

Takođe podižu nivo soli u krvi i ugrožavaju zdravlje bubrega jer ih  podstiču da izbacuju previše proteina neophodnih za organizam iz tijela.

Šećer iz gaziranih pića povećava i osjetljivost bubrega na angiotensin II, protein koji reguliše nivo soli. To pospješuje vraćanje soli u bubrege čime se povećava rizik od dijabetesa, gojaznosti, bolesti bubrega i visokog pristiska.

Izvor: 24.sata

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *