Kašica od suvog voća i tikve (8+)

Recept specijalne saradnice mame Kristine

2013-11-11 08.12.42Ova kašica definitivno je sve samo nije bljutava, a dobar je izbor ako počinjete sa dohranom u toku godišnjeg doba koje nije baš bogato svježim plodovima. Odličnog je slatkatog ukusa kojem će teško odoljeti bilo koji bebac. Ovoj kombinaciji možete dodati neko kisjelkastije voće koje se može dati od osmog mjeseca, a koje djeca ne vole upravo zbog te vrste ukusa.

Potrebno:

  • Tikva/bundeva (oko 200-300gr u zavisnosti od količine obroka koju beba inače jede)
  • 5-6 suvih šljiva
  • 2 suve smokve
  • Šoljica suvog grožđa
  • Kruška
  • Žitarice (proso, amaranth, quinoa…)

Priprema:  U serpu sipati neku od žitarica koju želite da dodate kašici i koju imate kod kuće, nasuti vodu, staviti na šerpu posudu za kuvanje na pari, u nju ubaciti tikvu isječenu na srednje komade, šljive, smokve i grožđe. Poklopiti i na tihoj vatri i kuvati oko 20 minuta, provjeriti kada je tikva kuvana i skloniti sa vatre. Dok se povrće kuva na pari provjeravati žitarice i dodavati vodu ako je potebno. Najviše od svi treba quinoi oko 20 minuta.

Sve sjediniti, dodati krušku, propasirati ili izblendati. Ako ovu kašicu pravite djetetu i nakon godine, dodati i malo cimeta.

Napomena: Ukoliko ako ovo voće imate svježe odnosno ako je sezona u kojoj se može kupiti u tom obliku zamjenite suvo sa svježim. Grožđe se do godine preporučuje bez kožice i košpica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *