Recept specijalne saradnice mame Kristine
Amarant je uz kinou još jedna žitarica koja se kod nas slabo koristila, ali se pojavila od nedavno u prodavnicama zdrave hrane, ili barem nekim od njih. O amaranthu slabo što kroz iskustvo možemo znati, ali se vrlo lako možemo informisati i saznati da ne sadrži gluten, dakle nije alergena, bogata je bjelančevinama, i preporučuje se vegetarijancima kao zamjena za meso. Sadrži i visoke količine aminokiselina. Uz bjelančevine izuzetno je bogat kalcijumom, vlaknima, gvožđem, i lako se vari.
Zrno amarantha sadrži dva puta više kalcijuma od mlijeka, tri puta više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće izuzetno dobar izvor gvožđa.
Zbog svega toga je Amarant žitaricakoja se može uvesti u dohranu beba odmah na početku, u šestom mjesecu.
Ova kašica se preporučuje od 7 mjeseca bebe zbog breskve i suvih šljiva, dok amaranth i jabuku možete uvesti od šestog.
Priprema:
Malu šoljicu amarantha kuvati u 3 šoljice vode, u šerpi na koju ćete moći da dodate poslije nekog vremena i zdjelu za kuvanje na pari, da biste sinhronizovali postupak i uštedjeli vrijeme
Poslije 15-ak minuta kuvanja, dodajte na šerpu zdjelu za kuvanje na pari u koju stavite isjeckane komade jabuke i suve šljive. Poklopite i ostavite još 15 minuta, sve zajedno – dolje amaranth ukupno pola sata, a voće 15 minuta.
Amarant je izuzetno sitan i ispušta sluz dok se kuva. Procijedite tečnost ukoliko je ostalo viška, pomiješajte sa jabukom i šljivama, dodajte svježu breskvu (ako im je sezona) ili kupovnu kašicu breskve, izgnječite sve viljuškom ili ubacite u blender. Odlično se slažu i i kajsije (svježe, suve ili kao kupovna kašica), tikva, banana… Tikvu i suve kajsije možete isto na pari kuvati kao jabuke i suve šljive.
Leave a Reply