Kašica od suve šljive, breskve, jabuke i amarantha (7+)

Recept specijalne saradnice mame Kristine

amaranthAmarant je uz kinou još jedna žitarica koja se kod nas slabo koristila, ali se pojavila od nedavno u prodavnicama zdrave hrane, ili barem nekim od njih. O amaranthu slabo što kroz iskustvo možemo znati, ali se vrlo lako možemo informisati i saznati da ne sadrži gluten, dakle nije alergena, bogata je bjelančevinama, i preporučuje se vegetarijancima kao zamjena za meso. Sadrži i visoke količine aminokiselina. Uz bjelančevine izuzetno je bogat kalcijumom, vlaknima, gvožđem, i lako se vari.

Zrno amarantha sadrži dva puta više kalcijuma od mlijeka, tri puta više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće izuzetno dobar izvor gvožđa.

Zbog svega toga je Amarant žitaricakoja se može uvesti u dohranu beba odmah na početku, u šestom mjesecu.

Ova kašica se preporučuje od 7 mjeseca bebe zbog breskve i suvih šljiva, dok amaranth i jabuku možete uvesti od šestog.

Priprema:

Malu šoljicu amarantha kuvati u 3 šoljice vode, u šerpi na koju ćete moći da dodate poslije nekog vremena i zdjelu za kuvanje na pari, da biste sinhronizovali postupak i uštedjeli vrijeme

Poslije 15-ak minuta kuvanja, dodajte na šerpu zdjelu za kuvanje na pari u koju stavite isjeckane komade jabuke i suve šljive. Poklopite i ostavite još 15 minuta, sve zajedno – dolje amaranth ukupno pola sata, a voće 15 minuta.

Amarant je izuzetno sitan i ispušta sluz dok se kuva. Procijedite tečnost ukoliko je ostalo viška, pomiješajte sa jabukom i šljivama, dodajte svježu breskvu (ako im je sezona) ili kupovnu kašicu breskve, izgnječite sve viljuškom ili ubacite u blender. Odlično se slažu i i kajsije (svježe, suve ili kao kupovna kašica), tikva, banana…  Tikvu i suve kajsije možete isto na pari kuvati kao jabuke i suve šljive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *