Kašica od tikve, banane, višanja, suvih šljiva i kajsija (7+)

Recept specijalne saradnice mame Kristine

tikva, sljiva, banana, visnja, kajsija, quinoaTeško da će koji bebac odoljeti ovoj slatkoj kašici. Banana i šljive, kao i tikva prilično eliminišu kisjelost višanja, a sve zajedno su prilično dobra kombinacija za stomak, jer neke voćke znaju da namuče stomak poput banane, dok su druge savršene za postozanje kontraefekta. Bananu upravo zbog toga nijesmo uvodili prije kraja sedmog mjeseca, dok se stomačić navikao na čvrstu hranu.

Priprema: U zdjelu za kuvanje na pari staviti oko 100 gr tikve ili 5-6 kocki, tri-četiri kajsije, i toliko višanja ( s obirom da smo ih uvodili u toku zime i nije im bilo vrijeme, koristili smo smrznute). U šerpi iznad koje stavljam zdjelu za kuvanje na pari, sipam vrlo malo vode, oko 2 dcl, i dodam 4-5 šljiva. Tako jednim udarcem ubijem dvije „muve., pa dobijem i kompot koji bebcu nudim u toku dana. U taj kompom se sliju i sokovi od ostalog voća i tikve. Poklopim zdejlu i kuvam nekih deset minuta. Ubacim u blender, dodam bananu i kašica je spremna.

Ponekada ne stavim tikvu, pa umjesto nje ubacim neku od žitarica, kao npr kinou ili proso, heljdu ili ovsene pahuljice. I ta kombinacija ništa nije manje savršena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *