Kašica od suve šljive, tikve, kruške i kinoe (7+)

Recept specijalne saradnice mame Kristine

Kruška i tikva su se našle na jelovniku moje djece u šestom mjesecu, suve šljive u sedmom, a kinou /quinoa/ sam samo najmlađem davala jer je nije bilo moguće kupiti do skoro, a može se korititi u ishrani djeteta od pola godine. Ova žitarica se sada može naći i u bolje snabdjevenim samoposlugama, ali i radnjama zdrave hrane. Može da se daje bebama od šestog mjeseca jer nema glutena. Kako sam pročitala, jedna je od najstarijih žitarica na svijetu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, vlaknima, vitaminom E i B, i fosforom. Od kinoe možete i ostalim članovima porodice napravite odlučne obroke, ako je iskombinujete sa npr. raznoraznim povrćem, pečurarkama… Cijena joj nije baš povoljna jer pola kilograma košta oko sedam eura ali ćete je sigurno duže koristiti, posebno ako je budete samo davali bebi.

Priprema kašice: Kinou dobro, nekoliko puta isprati  (jer može biti gorka ako se to ne uradi kako treba) i kuvati nekih 20-ak minuta, dok se ne „otvore“ zrna. Sipati npr. pola manje šolje od bijele kafe kinoe i u to šolju vode. Ako treba malo doliti vode, po potrebi. Kuvati poklopljeno.

U zdjelu za kuvanje na pari, staviti 5-6 suvih šljiva i i isjeckati na komadiće oko 200 grama tikve tj. bundeve. Kuvati poklopljeno nekih desetak minuta dok se ne smekša.

Tikvu, šljive i kinou u blenderu ispasirati, pa dodati na najsitnijem dijelu rende izrendanu jednu krušku. Ne izgleda reprezentativno, ali se to ne može reći za ukus:)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *