Kašica od jabuke i riže (6+)

Recept specijalne saradnice mame Kristine

Rižine pahuljice ili mljevena riža koja se može kupiti u samoposlugama prva su namirnica koju sam davala djeci, kada bi par dana pred šesti mjesec započinjali sa dohranom. Rižine pahuljice se mogu kupiti u apotekama ili većim samoslugama. Mogu da se miješaju sa majčinim mlijekom ili vodom, a ja sam koristila obje varijante, mada više vodu, jer su svakako bljutave. Davala sam ih djeci nakon podoja, prvo same (tri dana jedna namirnica – pravilo zbog eventualnih alergija), a kasnije ih miješala sa ostalim namirnicima sa kojima mi se činilo logičnim da se mogu kombinovati. Poslije 15 dana ili mjesec polako bih pahuljice ili mljevenu rižu zamijenila rižom u zrnu.

Jabuka je prva namirnica sa kojom sam kombinovala pahuljice. Djeci sam je prvo nudila pečenu. Trudila sam se da nađem domaće jabuke. Prije pečenja jabuku dooobro operem ili držim u vodi pola sata. Pečem je zamotanu u foliji, pa u nekoj metalnoj posudici, zbog sokova koje ispusti. Trebalo bi joj oko 15-20 minuta na 180C da bude gotova, ali se to lako provjeri i vrati u rernu po potrebi. Zatim bih joj skinula koru, i izvadila „meso“ koje se raskuvalo, i sav sok koji je iz nje izašao. U to dodam dvije-tri kašike pahuljica ili mljevene riže, jednu po jednu da bih kontrolisala gustinu, dodajući i sok. Sok se može sipati u flašicu i nuditi djetetu i na taj način. Napravim kašicu koja nije ni gusta ni rijetka, mada je, može se reći malo rjeđa, prvenstveno zbog malog stomačića, kojem prelazak na čvrstu hranu „uzdržma“ crijeva i treba mu vremena da se privikne.

Na sličan način pravim i kombinaciju riže sa kuvanom jabukom, samo što jabuku isječem na komadiće, i stavim je u zdjelu za kuvanje na pari, poklopim i ostavim desetak minuta. Vode u šerpu na koju držim zdjelu sipam malo, možda 2 dcl jer kuvanje ne traje dugo. Isto je miješam sa rižom kao i pečenu.

Kombinujemo i svježu jabuku sa rižom, koju samo izrendam na najsitniji dio rende, i sok procijedim u flašicu.

Jabuka i riža inače utiču na bebinu stolicu tako što je malo stvrdnu, posebno pečena jabuka, pa ni ne dajem tu kombinaciju danima, zaredom. Kada počinjemo sa dohranom onda ni nemamo previše izbora, pa jedan dan nudim djetetu kašicu od jabuke i riže, a drugi, na primjer, samo kuvanu jabuku na pari, da stomačić malo „odmori“ jer je ona sama i tako spremljena lakša za varene.

I naravno, nudim vodu svakodnevno, jer se sa uvođenjem dohrane povećava potreba organizma za vodom i više nije dovoljna ona količina sadržana u majčinom mlijekom, zbog koje nijesam bebama nudila vodu u prvih šest mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *