Studije potvrdile da djeca ne bi smjela da preskaču obroke

ishrana

Djeca koja imaju naviku da preskaču obroke, imaju povišeni unos proteina, više masnog tkiva u tijelu i viši rizik za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Riziku za nastanak spomenutih bolesti doprinosi i nekontrolisano prehrambeno ponašanje, brzo jedenje i emocionalno prejedanje, pokazali su rezultati finskog istraživanja provedenog na University of Eastern Finland u kojem su učestvovala djeca u uzrastu od šest do osam godina.

Istraživanje je ispitivalo prehrambene navike djece i druge prehrambene činilaca koji mogu uticati na povećanje udjela masnog tkiva i kardiometaboličkog rizika. Rezultati finskog istraživanja pokazala su da je više od polovine djece svakodnevno preskakalo barem jedan od tri obroka. Međuobroci su se sastojali od jednostavnih šećera i visokokaloričnih namirnica, a unos šećera, zasićenih masti i soli bio je veći od preporučenog.

Da bi se obezbijedilo stalno snabdijevanje “gorivom”, djetetu treba svaki dan poslužiti tri obroka i lagane međuobroke i izuzetno ih je važno tokom dana rasporediti, slažu se svi stručnjaci. Pravilnim rasporedom, tijelu se obezbjeđuje kontinuirani dovod energije potrebne za održavanje pažnje i koncentracije, ali i za izvršavanje brojnih zadataka s kojima se dijete tokom dana suočava.

Preskakanje obroka nerijetko dovodi do velikog pada nivoa šećera u krvi koji je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma, i generalno utiče na lošije nutritivno i zdravstveno stanje najmlađih.

Zasigurno, najvažniji obrok u danu je doručak koji bi trebalo da bude bogat energijom i nutrijentima. Tokom noći se izgubi energija, i to je najduži period kada je organizam bez hrane,  zato je potrebno nadoknaditi sve izgubljeno. Mnoga istraživanja povezala su preskakanje doručka s povećanim rizikom od prekomjerne tjelesne mase i gojazosti.

O prehrambenim navikama odlučuju roditelji, a ne djeca, zato treba pripaziti na nekoliko stvari. Pripremajte im “šarenu” hranu, potrudite se oko izgleda hrane, servirajte im više svježeg povrća. Pripazite i na ukus koji bi trebalo da bude umjeren, ali imajte na umu da i djecu uključite u pripremu hrane jer se djeci na taj način hrana i obroci čine zanimljivijima. I ne zaboravite, vaši klinci i klinceze trebaju da jedu nakon igre, a ne prije jer će tada imati puno više apetita.

Izvor: Klinfo

Podijeli ovaj post

Google1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Čitajte još:

Oštre kritike na račun Nutelle i njenog kvaliteta

Ljubitelje Nutelle prije nekoliko dana uznemirala je informacija da bi ova omiljena slastica mogla [...]

Djeca i ishrana: Neka ručak bude šaren.

Zato nema mjesta nerviranju. Vaše dijete jedan dan može da jede normalno, a drugi dan gotovo [...]

U kremovima 90% ulja i šećera, lješnika samo 3%, a kakaoa 7%

Ova dva sastojka čine skoro 90% sadržaja omiljene poslastice mnoge djece, ali i odraslih. Kakao, [...]

Jesmo li grozne mame ako naša djeca jedu ponekad nezdrava čuda?

Ali jednostavno, ima dana kada ne želi u sebe unijeti ništa osim viršle. I što mogu? Pustim je [...]

Moje dijete ama baš ništa ne jede

Je li moguće izbjeći izbirljivost, neugodnu atmosferu za stolom i bojno polje pri zajedničkim [...]