Zetske priganice su tradicionalno crnogorsko jelo. Idealno za doručak ili večeru, brzo se sprema, a ide lijepo uz sir i kajmak, pa i pršutu kad je ima, kao i uz med i džem.
Sastojci:
- 3 jaja;
- 300 g brašna;
- 3 dcl mlijeka;
- 2 dcl vode (može i kisjela);
- 1 čašica rakije;
- Pola kašičice soli;
- Kašičica šećera;
- 2 dcl ulja za prženje.
Priprema: Umutiti jaja, pa im dodati mlijeko i brašno, so i šećer. I obavezno čašica rakije. Iako će zamirisati prilikom prženja rakija će ispariti i neće se osjetiti u gotovim priganicama, ali će zbog nje one biti manje masne. Dobije se dosta gusta masa koju treba dodatno razrijediti vodom. U svakom slučaju treba na kraju da se dobije smjesa gušća nego ona za palačinke, ali dovoljno rijetka da se može sipati kašikom.
U vrelom ulju, mada ne prevrelom, sipaju se kašikom priganice i prže s obje strane. Biće kao malo deblje palačinke i nekakvih malo neobičnih oblika.
Izvor: Kuvajzame
Leave a Reply