Zetske priganice

zetskepriganiceZetske priganice su tradicionalno crnogorsko jelo. Idealno za doručak ili večeru, brzo se sprema, a ide lijepo uz sir i kajmak, pa i pršutu kad je ima, kao i uz med i džem.

Sastojci:

  • 3 jaja;
  • 300 g brašna;
  • 3 dcl mlijeka;
  • 2 dcl vode (može i kisjela);
  • 1 čašica rakije;
  • Pola kašičice soli;
  • Kašičica šećera;
  • 2 dcl ulja za prženje.

    Priprema: Umutiti jaja, pa im dodati mlijeko i brašno, so i šećer. I obavezno čašica rakije. Iako će zamirisati prilikom prženja rakija će ispariti i neće se osjetiti u gotovim priganicama, ali će zbog nje one biti manje masne. Dobije se dosta gusta masa koju treba dodatno razrijediti vodom. U svakom slučaju treba na kraju da se dobije smjesa gušća nego ona za palačinke, ali dovoljno rijetka da se može sipati kašikom.

    U  vrelom ulju, mada ne prevrelom, sipaju se kašikom priganice i prže s obje strane. Biće  kao malo deblje palačinke i nekakvih malo neobičnih oblika.

    Izvor: Kuvajzame

Podijeli ovaj post

Google1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*