Aromatične đakonije sa mesom i povrćem

Kulinarstvo mora da zadovolji i oči i ukus i miris. Skup specifičnih namirnica koji se koriste u novim receptima za jela od mesa i povrća čine ove specijalitete neprevaziđenim. Isprobajte neki od ovih recepata za praznike i dopunite svečanu trpezu.

Biftek sa crnim vinom

biftekSastojci:

  • 1 kg goveđeg bifteka;
  • 2 dl crnog vina;
  • 2 glavice crnog luka;
  • 1 dl ulja;
  • 100 g maslaca;
  • 25 g krupno samljevenog bibera;
  • prstohvat šećera;
  • 20 g soli.

Priprema: Isjecite meso na deblje komade i pecite u tiganju. Ne bušite viljuškom da ne izađe sok. Prethodno isjeckajte luk i propržite ga na ulju i maslacu, dodajte so, biber, šećer i vino. Ostavite da prokuva dva minuta. Prelijte biftek sa pripremljenim prelivom i poslužite.

Ljuti goveđi odrezak

odrezakSastojci:

  • 500 g goveđeg buta;
  • 1 glavica crnog luka;
  • ulje;
  • so;
  • 1 ljuta papričica;
  • 1 paprika;
  • 1 paradajz;
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike.

Priprema: Meso isjecite na četiri odreska i dobro ih izlupajte. Na ulju propržite crni luk, pospite mljevenom crvenom paprikom i dodajte pripremljene odreske. Brzo ih propržite sa obje strane. Posolite i dinstajte uz dodavanje vode dok ne omekšaju. Papriku i oljušteni paradajz isjecite na kolutove i dodajte mesu. Nastavite dinstati dok i povrće ne omekša. Meso i povrće izvadite na plitak tanjir, ukrasite kolutovima ljute papričice i poslužite uz kuvani krompir ili testeninu.

Ćureći rolat

rolatSastojci:

  • 1,8 kg ćurećih prsa;
  • 3 crvene paprike;
  • 3 žute paprike;
  • 3 zelene paprike;
  • 6 manjih glavica crnog luka;
  • 6 čena bijelog luka;
  • 200 g junećeg mljevenog mesa;
  • 2 kašike kisjele pavlake;
  • so;
  • biber;
  • 2 kašike sjeckanog peršuna;
  • 1 kašika mljevene slatke paprike;
  • 2 kašike ulja;
  • 400 ml supe od kocke;
  • 700 g krompira.

Priprema: Zagrije rernu na 180 stepeni. Meso zasjecite i poravnajte tako da može da se roluje. Isjeckajte po jednu crvenu, žutu i zelenu papriku na kockice. Isjeckajte crni i beli luk, pa polovinu pomiješajte sa paprikom, mljevenim mesom, kisjelom pavlakom, soli, biberom, peršunom i mljevenom paprikom. Masu nanesite na meso, pa ga urolajte i pričvrstite čačkalicama ili koncem. Poprskajte uljem i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, pa nalijte 200 ml supe. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 60 minuta. Očistite preostale paprike, isjecite ih na krupno, dodajte i krompir, pa poređajte oko mesa sa ostatkom luka. Prelijte ostatkom supe i krčkajte još 20 minuta.

Šarene pileće čuftice

cufticeSastojci:

  • 300 g mljevenog pilećeg filea;
  • 1 veća šargarepa;
  • 2 glavice crnog luka;
  • 1 manja tikvica;
  • mješavina suvog začina;
  • so;
  • biber.

Priprema: Povrće sameljite u sjeckalici, pa sjedinite sa mesom u jednoličnu masu i formirajte ćuftice. Zagrijejte ulje i kratko propržite ćuftice sa svih strana. Poslužite uz bareni pirinač.

 

 

Sočni svinjski kotleti

kotpletiSastojci:

  • 1 kg svinjskih kotleta;
  • 2 čena bijelog luka;
  • biber;
  • 1/2 šoljice kima;
  • 1 kocka za supu;
  • 2 šargarepe;
  • 1/2 korjena celera;
  • 1 korjen peršuna;
  • 2 glavice luka;
  • suvi začin;
  • so;
  • 2 kašike ulja.

Za sos: 1 dl pavlake za kuvanje, 2 kašičice gustina, 2,5 dl mlake vode, malo peršunovog lista, pasirano povrće od pečenja, biber.

Priprema: Kotlete posolite, pospite začinom, pobiberite, utrljajte usitnjenim bijelim lukom i kimom. Korjenasto povrće narežite na krupnije komade, a luk sitno isjeckajte. Meso stavite u vatrostalnu posudu, okružite ga povrćem, izmrvljenom kockom za supu i lukom. Prelijte uljem preko mesa i podlijte ga sa decilitar mlake vode, pa staviti da se peče na laganoj temperaturi oko sat i po, povremeno prelivajući meso vlastitim sokom. Kada je meso pečeno izvadite ga iz rerne i ostavite na toplom. Povrće izmiksajte, prelijte ga sa čašom mlake vode i dodajte mu pavlaku, pa umiješajte gustin. Kuvajte uz miješanje nekoliko minuta da bi se dobio gušći sos, dodajte sitno sjeckani peršunov list i posolite. Umak prelijte preko mesa, pa servirajte uz knedle od tijesta ili pire od krompira.

Aromatično jagnjeće pečenje

jagnjeceSastojci:

  • 2,5 kg jagnjetine;
  • ruzmarin;
  • majčina dušica;
  • bosiljak;
  • origano;
  • mažuran;
  • krupna morska so;
  • malo maslinovog ulja;
  • malo bijelog suvog vina;
  • 1,5 kg krompira.

Priprema: Meso operite pod vodom, pa ga krupnom soli i travama dobro natrljajte sa svih strana, namažite maslinovim uljem i podlijte sa malo bijelog vina. Ostavite da odstoji oko sat-dva, a može i preko noći. U sud za pečenje stavite meso, podlijte sa malo vode, pa stavite u rernu da se peče na najjačoj temperaturi, pokriveno poklopcem. Pecite oko sat i po. Izvadite pečenje iz rerne, otklopite i stavite krompir između mesa, opet poklopite, pa pecite još oko 40 minuta dok krompir skroz ne omekša i lijepo se zapeče u soku od pečenja.

Tikvice punjene govedinom

tikviceSastojci:

  • 1 kg tikvica;
  • 500 g mljevene govedine;
  • 1 glavica crnog luka;
  • 2 kašike pirinča;
  • so:
  • biber;
  • ulje;
  • brašno;
  • 1 jaje;
  • 2,5 dl kisjele pavlake.

Priprema: Tikvice operite, ogulite i isjecite napola. Svaki komad izdubite. Isjeckajte sitno crni luk, propržite ga na zagrijejanom ulju, dodajte meso i pržite još oko 15 minuta, posolite i pobiberite. Kada se ohladi, dodajte jaje i očišćen i opran pirinač. Napunite tikvice i poređajte ih u šerpu. Pažljivo nalijte vodom i kuvajte u poklopljenom loncu dok ne omekšaju. Od ulja i brašna napravite zapršku i dodajte u tikvice, pa kuvajte još nekoliko minuta. Punjene tikvice poslužite uz kisjelu pavlaku.

Kuvana govedena sa povrćem

gulasSastojci:

  • 500 g goveđih grudi;
  • 250 g pasulja;
  • 300 g šargarepe;
  • 400 g krompira;
  • 1 korjen peršuna;
  • 1 korjen celera;
  • 2 glavice crnog luka;
  • so;
  • 1 lovorov list;
  • 80 g maslaca;
  • peršun.

Priprema:  Meso stavite da se kuva u slanoj vodi sa šargarepom, peršunom, celerom i lovorovim listom. U drugoj posudi kuvajte pasulj koji ste potopili u vodi dan ranije. Na dijelu otopljenog maslaca propržite isjeckani crni luk, dodajte očišćene, oprane i isječene na kocke krompir i šargarepu, a zatim i pasulj i meso. Dinstajte uz dodavanje supe, dok meso ne omekša. Izvadite meso i isjecite ga na šnicle i složite u dublju posudu. Oko mesa poređajte povrće usitnjeno viljuškom. Prelijte ostatak ugrijejanog maslaca i ukrasite peršunom.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj post

Google1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*