Sutlijaš na tri, malo drugačija načina

Sutlijaš ne mora da bude jednostavno spremljen, kako smo navikli ili samo sa dodatkom nekoliko začina. Možete ga spremiti na ove vrlo neobične ali izazovne načine koji će zadovoljiti i vaše male izbirljivce s tim što od godišnjeg doba zavisi da li ćete imati na raspolaganju sve vrste voća koje su u receptima ali ga možete zamijeniti nekim odgovarajućim sezonskim.

Pečeni sutlijaš sa breskvama

sutlijasSastojci:

  • 450 g pirinča;
  • 50 g suvog grožđa;ž
  • 50 g maslaca;
  • malo soli;
  • kašika šećera;
  • kesica cimeta;
  • 300 ml soka od breskve;
  • 120 ml mlijeka;
  • 120 ml slatke pavlake;
  •  2 velike zrele breskve.

Priprema: Suvo grožđe potopite u malo tople vode i sve sameljite u blenderu. U šerpicu sipajte sok, dodajte samljeveno suvo grožđe i pustite da proključa. U to dodajte pirinač, šećer, pola kesice cimeta, polovinu maslaca, so, polovinu mlijeka i polovinu slatke pavlake. Pustite da ponovo proključa, a zatim na tihoj vatri kuvajte još pola sata uz povremeno miješanje i dolivanje preostalog mlijeka i pavlake. Preostalim maslacem podmažite vatrostalnu posudu i u nju izlijte polovinu sutlijaša. Preko pospite sjeckanim breskvama i prelijte ostatkom sutlijaša. Zapecite kratko u rerni, pospite preostalim cimetom i poslužite toplo.

Anžerijski sutlijaš 

sutlijas2Sastojci:

  • 250 g šećera;
  • 4 veće kruške;
  • vanilin šećer;
  • 250 g pirinča;
  • 1 l mlijeka;
  • šipka vanile;
  • kašika maslaca;
  • prstohvat soli;
  • kašika sitno narendane pomorandžine kore;
  • 6 žumanaca;
  • kašika slatke pavlake;
  • 100 g kandiranog voća.

Priprema: Zagrijejte polovinu šećera s velikom čašom vode i pustite sirup da ključa pet minuta. Kruške oljuštite, ali im ostavite peteljke. Dodajte sirupu vanilin šećer i vode toliko da kruške ogreznu. Poširajte kruške u tako pripremljenom sirupu dok ne omekšaju. Kuvajte pirinač u mlijeku, zajedno sa preostalim šećerom, šipkom vanile, maslacem, solju i pomorandžinom korom, pa kad provri, nakon 20 minuta ga skinite s vatre i dodajte mu žumanca umućena sa slatkom pavlakom. Potom ga stavite u kalup, dodajte mu krupno sječeno kandirano voće i sačekajte da se stegne. Potom ga izvrnite na poslužavnik, oko njega napravute vijenac od prepolovljenih krušaka, prelijte mlakim sirupom i poslužite.

Voćni sutlijaš 

sutlijas3Sastojci:

  • 250 g pirinča;
  • 6 kašika šećera;
  • 500 ml mlijeka;
  • puding od vanile;
  • 150 g kajsija;
  • 1 l vode.

Za dekoraciju:

  • 300 g očišćenih kajsija;
  • 50 g šećera;
  • 100 ml vode.

Priprema: Oprani pirinač nalijte vodom i kuvajte dok ne omekša, a skoro sva voda ne ispari. Puding razmutite sa malo mlijeka. Pirinču dodajte šećer i razmućeni puding. Kuvajte na laganoj vatri i dolivajte postepeno mlijeko sve dok ne dobijete odgovarajuću gustinu. Za rjeđi sutlijaš sipajte više mlijeka. Sutlijaš, dok je još topao, razlijte u  kalupe i dobro ohladite. Stavite da se kuvaju šećer i voda, pa dodajte kajsije isječene na kriške. Kratko kuvajte i ohladite. Ohlađen sutlijaš izvadite iz kalupa i poslužite preliven kuvanim kajsijama.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj post

Google1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*