Prva povrtna kašica (6+)

Recept specijalne saradnice mame Nine

heljda, jabuka, tikva1Sastojci:

  • šargarepa;
  • narandžasti slatki krompir ili batat;
  • bundeva (oguljena i sitno isjeckana).

Korjenasto povrće ima prirodno sladak ukus pa je zbog toga idealna prva hrana za bebe. Od njega se pravi odlična i meka kaša i najvjerovatnije ne izaziva alergije tako da se svrstava u izuzetno dobru i zdravu hranu za bebe. Narandžasto povrće kao što je šargarepa, slatki krompir (ako ga nađete u bolje snabdjevenim prodavnicama – dobra je zamjena je mladi krompir) i bundeva su povrće bogato beta karotenom – izvor vitamina A koji je važan za rast, imunitet, zdravu kožu i kosu. Kuvanje povrća na pari je jedan od najboljih načina da sačuvate hranljive materije.

Priprema:

Isjeckajte povrće na male komadiće. Stavite ga u aparat za kuvanje na paru ili u zdjeli za kuvanje na pari i kuvajte 15 do 20 minuta ili sve dok ne omekša povrće.

Blendujte povrće u mekanu kašicu koristeći malo tečnosti u kojoj se kuvalo povrće.

Napomena: Vodite računa da ipak ne dajete u prevelikim količinama i previše često, svakodnevno povrće puno beta karotena jer koža vašeg djeteta može dobiti narandžastu boju.Treba biti kao i u svemu ostalom, umjeren.

Podijeli ovaj post

Google1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*